
Önemli Noktalar:
- Avrupa Sosyalist Partisi (PES) Başkanı Stefan Löfven, tutuklanan İmamoğlu'na destek amacıyla Türkiye'yi ziyaret etti.
- Löfven ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ortak bir basın toplantısı düzenledi.
- Özel, Türkiye'deki demokrasi ve insan hakları sorunlarının uluslararası alanda dile getirilmesini savundu.
- İmamoğlu'nun tutuklanmasını bir "darbe girişimi" olarak niteleyen Özel, hukuki süreci eleştirdi.
- Özel, hükümeti GRECO kriterlerini yerine getirmemekle, ekonomiye zarar vermekle ve yatırımcıları kaçırmakla suçladı.
- Bu konuları yurt dışında gündeme getirmenin "ihanet" olduğu suçlamalarını reddetti.
Avrupa Sosyalist Partisi (PES) Genel Başkanı Stefan Löfven ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel, birlikte bir basın toplantısı gerçekleştirdi. PES Başkanı Stefan Löfven ve yanındaki Avrupa Parlamentosu üyelerinden oluşan heyet, tutukluluğu devam eden ve CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı olarak belirtilen Ekrem İmamoğlu'na desteklerini göstermek amacıyla Silivri Cezaevi önünde bir ziyaret gerçekleştirdi. Heyet, cezaevi önünde bir basın açıklaması düzenledi. Bu ziyaretin ardından heyet, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile bir araya gelerek ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel, toplantının başında şunları söyledi:
“İstanbul İl Başkanlığımızdayız. Avrupa Sosyalist Partisi Başkanı Sayın Stefan Löfven ve heyetini ağırlıyoruz. Bildiğiniz gibi Sayın Stefan Löfven, İsveç’in önceki Başbakanı. Avrupa Sosyalist Partisi Avrupa Birliği’ndeki sol ve sosyal demokrat partilerin çatı örgütü. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bulunan tüm sosyal demokrat, sol ve sosyalist partiler bu çatının altında. Bugün Türkiye’ye gelerek bir dayanışma ziyaretinde bulundular. Heyette Genel Sekreteri, Başkan Yardımcıları, Avrupa Parlamentosu üyeleri ve kendi ekibi bulunuyor. Türkiye’deki süreci çok yakından takip ediyor. Ben Türkiye kamuoyuna kendisini şöyle takdim edebilirim. Hem geçmiş dönemlerde başbakanlığı döneminde, hem burada yaptığı görev sırasında Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliği noktasında en gönülden desteği veren, Türkiye’nin iyiliğini en çok isteyen ve Türkiye’yi Avrupa’da en çok savunan siyasetçilerin başında gelir kendisi. Cumhuriyet Halk Partisi olarak Avrupa Birliği tam üyeliği hedefini koyduğumuzda aynı Sosyalist Enternasyonal ve orada başkanlığımızı yapan Pedro Sanchez gibi kendisi de bu süreçte hep Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu tezlerini desteklemiştir. Ben ziyaretleri için kendisine çok teşekkür ediyorum”
Uluslararası Dayanışma ve Eleştirilere Yanıt
Özel, gün içinde CNN International, BBC, Reuters gibi yayınların yanı sıra İngiliz The Times, Fransız Le Monde, Alman DW ve Japon Asahi Gazetesi gibi önemli uluslararası medya kuruluşlarına mülakatlar verdiğini belirtti. İktidar çevrelerinden gelen "Türkiye'yi dışarıya şikayet etme" eleştirilerine değinen Özel, partisinin dünya genelindeki siyasi müttefiklerinden gelen dayanışmayı kabul ettiğini vurguladı. "Eğer konu demokrasi ve insan hakkı ihlalleriyse bu o ülkenin iç meselesi değildir. Kırgızistan’da Sosyal Demokrat Parti lideri içeri atıldığında da Sosyalist Enternasyonal’i harekete geçirmek için davet eden bendim. Dünyanın neresinde olursa olsun aynı refleksleri veriyoruz." diyerek, bu tür meselelerin evrensel olduğunu savundu.
Geçmişteki İşbirliği ve Güncel Durumun Değerlendirilmesi
Özel, geçmişe dönük bir hatırlatma yaparak şunları söyledi: "Kaldı ki şunu hatırlatmak isterim. 15 Temmuz akşamı FETÖ bir darbe girişiminde bulundu, hep beraber karşı çıktık. Ertesi sabah Erdoğan, 'Sizin dünyadaki bağlarınız kuvvetli, dünyaya derdimizi hep beraber anlatalım. Bu darbe girişimini dünyaya duyurun' diye bizden destek istemişti." O gün destek istenen durumun aksine, bugünkü durumu eleştiren Özel, "O günün mağduru, bugünün zalimi olmuş ve bir darbe girişiminde bulunuyor; 19 Mart darbe girişimi ve 23 Mart günü 15 milyon sokağa dökülen insan tarafından bu darbe girişimi bastırılıyor. Dünya da 'Ne oluyor Türkiye'de?' diye soruyor. Dünyanın, Türkiye'nin en bilindik metropolüne, İstanbul'a daha 10 ay önce yüzde 50'nin üzerinde oyla seçilmiş olan İmamoğlu'nu hapse atmışlar. Ne oluyor diye soruyorlar." ifadeleriyle İmamoğlu'nun tutuklanmasını bir darbe girişimi olarak nitelendirdi.
Özel, durumu uluslararası kamuoyuna anlatma gerekliliğini şu sorularla vurguladı: "Kurulan kumpası anlatmayacak mıyız? Milli iradeye darbe yapıldığını anlatmayacak mıyız? Erdoğan, Saraçhane'den 30 yıl önce mağdur olarak hapse gitti, şimdi buranın zalimi olarak buraya seçileni hapse koyuyor demeyecek miyiz? Boş iddianameleri, boş MASAK raporlarını ve maddi meseleler üzerinden rüşvet yalanlarıyla kurulan kumpası anlatmayacak mıyız?"
GRECO Kriterleri ve Siyasi Ahlak Tartışmaları
CHP Lideri, partisinin GRECO (Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu) kriterlerini ve siyasi ahlak yasasını savunduğunu hatırlatarak, hükümetin bu konudaki tutumunu eleştirdi. Erdoğan'ın siyasi ahlak yasasına karşı çıktığını ve Türkiye'nin vize serbestisini kaybetmesinde GRECO kriterlerine uyulmamasının rol oynadığını belirten Özel, şu ifadeleri kullandı: "Sütte leke var, bizim başkanlarımızda leke yok ama AK Parti kir göstermediğini düşünüp de bu kadar rahat davranıyorsa dünyadaki siyasi muhataplarımız biliyor. Türkiye'nin Avrupa'da serbest dolaşım hakkını Erdoğan'ın, siyasetin finansmanı ve şeffaf yapılmasını isteyen GRECO kriterlerine uymadığı için olmadığını da biliyorlar."
"İhanet" Suçlamalarına Sert Yanıt ve Ekonomik Eleştiriler
Ziyaretlerinden dolayı PES heyetine teşekkür eden Özel, "hain" suçlamalarına sert tepki gösterdi: "Efendim 'Yurt dışına bunu söylerseniz sizi hain ederiz...' Haini ilan etmenin tekeli size kaldıysa vah vah vah..." Asıl ihanetin ekonomiyi kötü yönetmek ve yabancı yatırımcıyı kaçırmak olduğunu savunan Özel, "Bu memlekete bir ihanet varsa bu kadar insanı 3 günde bu kadar yoksullaştıran, faizleri bu kadar fırlatan, dövizleri bu kadar yükselten, Türkiye'yi Avrupa'dan koparan, 'Diplomanın bile garantisi yoksa ben oraya nasıl fabrika kuracağım?' diyen yabancı yatırımcıyı kaçıran sizsiniz bu ülkeye ihanet eden." dedi. Özel, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu ülkeye demokrasi olsun, yatırım gelsin, gençler vizesiz dolaşsın, iş adamları çok daha iyi yatırımlar yapsın, yatırımlar alsın diye, bu ülkenin geleceği güzel olsun diyen bizi. O yüzden ihanetin kotasını dolduranlar bize Türkiye'yi dışarı şikayet ediyor diye bir hainlik tanımlamasına hiç kalkışmasınlar. Öyle bu laflardan korkup geriye adım atan siyaseti biz çok gerilerde bıraktık."
Kaynak: HALKTV