
Önemli Noktalar:
- Amerika'nın önde gelen gazetelerinden New York Times, Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması sonrası Türkiye'de yaşanan gelişmeleri değerlendiren bir analiz yayınladı.
- Gazeteye göre, Türkiye kağıt üzerinde bir cumhuriyet olsa da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son yıllardaki yönetimiyle ülke giderek otokrasiye dönüşmüş durumda.
- İmamoğlu'nun tutuklanması, özellikle üniversite öğrencilerinin öncülük ettiği geniş çaplı protesto eylemlerini beraberinde getirdi.
- NYT, hükümetin uyguladığı baskıcı yöntemlerin, muhalif kesimleri sindirmek yerine daha da harekete geçirdiğini gözlemledi.
- Analizde, başlayan protesto dalgasının ne kadar süreceği ve hükümet politikalarında bir değişikliğe yol açıp açmayacağının belirsiz olduğu ifade edildi.
- Haberde, İmamoğlu'nun Erdoğan karşısındaki en önemli siyasi rakiplerden biri olduğu vurgulandı.
Amerika Birleşik Devletleri'nin prestijli yayın organlarından New York Times (NYT), Türkiye'de İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından gelişen olayları kapsamlı bir şekilde analiz etti. Gazetenin haberinde, "Türkiye resmi olarak Cumhuriyet ama Erdoğan son yıllarda ülkeyi otokrasiye çevirdi" şeklinde çarpıcı bir değerlendirmeye yer verildi.
İBB Başkanı ve potansiyel cumhurbaşkanı adayı olarak görülen Ekrem İmamoğlu'nun yanı sıra, aynı süreçte gözaltına alınan diğer seçilmiş belediye başkanları ve bürokratların tutuklanması, ardından başlayan protesto eylemleri ve özellikle üniversite öğrencilerine yönelik tutuklama operasyonları, uluslararası kamuoyunun dikkatini Türkiye üzerine çekti.
NYT Analizi: Muhalefetin Direnci ve Öğrenci Protestoları
New York Times'ta yayımlanan ve son haftalardaki gelişmeleri irdeleyen analiz, "Türkiye'de muhalefet enerji dolu: Ateş çoktan yandı" başlığını taşıyor. Haberde, "Hükümet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en büyük siyasi rakibini tutukladıktan sonra muhalefetin destekçileri savaş ilan etti" ifadesi kullanıldı.
Makalede, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) mitingler düzenlediği, boykot çağrıları yaptığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'na desteğini sürekli dile getirdiği belirtilirken, üniversitelerde de öğrencilerin bu duruma tepki göstermek amacıyla sokağa çıktığı bilgisi paylaşıldı.
New York Times'taki analizde şu ifadelere yer verildi: "Üniversitelerde öğrenciler protestoları yönetmek ve yaymak için konseyler oluşturdular, çevik kuvvet polisi ve biber gazıyla başa çıkmak için ipuçları paylaştılar. Türkiye'de on yıldan uzun bir süredir yaşanan en büyük siyasi protesto dalgasının bir parçası olan bu çabalar, hükümetin 19 Mart'ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en büyük siyasi rakibi Ekrem İmamoğlu'nu tutuklamasıyla ivme kazandı".

Baskıların Etkisi ve Geleceğe Yönelik Belirsizlik
Haberde, hükümetin tepkileri bastırmak için aldığı sert önlemlere dikkat çekilerek, "Erdoğan hükümeti tepkileri bastırmak için geniş önlemler aldı. Ancak baskılar muhalefet destekçilerini sindirmek yerine onlara enerji veriyor gibi görünüyor" denildi.
Analizde, 24 yaşında bir Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencisinin görüşlerine de yer verildi. Öğrencinin, "Forumlarda ve toplantılarda herkes bunun sadece İmamoğlu ile ilgili olmadığını söylüyor. Ateş çoktan yakıldı" şeklindeki sözleri aktarıldı. Aynı ODTÜ öğrencisi, birçok arkadaşının gözaltına alındığını belirterek, "Öğrenciler mahkemeye güvenmiyor ve ülkenin nereye gittiğinden endişeliler" dedi.
Bununla birlikte analizde, "Ancak yeni başlayan protesto hareketinin ivmesini ne ölçüde sürdürebileceği ve hükümeti rotasını değiştirmeye ikna etmeyi ya da zorlamayı ne ölçüde başarabileceği belirsizliğini koruyor" yorumu yapıldı.
Otokrasi Eleştirisi ve Siyasi Durum
New York Times, Türkiye'nin siyasi yapısına dair şu tespitte bulundu: "Türkiye resmi olarak demokratik bir cumhuriyet fakat yabancı yetkililer, uzmanlar ve birçok Türk, Erdoğan'ın son yıllarda ülkeyi otokrasiye çevirdiğini söylüyor". Haberde ayrıca, üçüncü döneminin sonunda olan Erdoğan'ın 4. kez cumhurbaşkanı olarak seçilme hedefinde olduğu da belirtildi.
Kaynak: NYT