Dolar
38,2399
Euro
44,1311
© 2025 Demokrat Bakış - Son Dakika Haberleri Burada
Haber Yazılımı: Aladağ Bilişim

ABD'li Profesörden Tutuklu Türk Öğrenci Rümeysa Öztürk İçin Açlık Grevi Eylemi

Boston Üniversitesi'nden Prof. Nathan Phillips, Boğaziçi protestoları nedeniyle tutuklanan öğrenci Rümeysa Öztürk için açlık grevine başladığını duyurdu.

Yayınlanma
Güncelleme
5 Dk Okuma Süresi

Boston Üniversitesi görevlisi Phillips, "Rümeysa'yı Serbest Bırakın" pankartının yönetim tarafından kaldırılmasını protesto etmek ve ifade özgürlüğünü savunmak amacıyla açlık grevine başladı. Phillips, grevinin hem kampüsteki sansüre hem de ülke genelindeki baskılara karşı olduğunu belirtiyor.

Önemli Noktalar:

  • Boston Üniversitesi'nde görevli Phillips, "Rümeysa'yı Serbest Bırakın" pankartının yönetim tarafından kaldırılması üzerine açlık grevine başladı.
  • Pankartın tekrar indirilmesi halinde greve başlayacağını belirten Phillips, 15 Nisan'da eylemine start verdi.
  • Phillips, Rümeysa Öztürk'ün gözaltına alınmasının ABD Anayasası'nın ifade özgürlüğü ve adil yargılanma haklarını ihlal ettiğini savunuyor.
  • Açlık grevi, hem kampüsteki kısıtlamalara hem de ülke genelindeki ifade özgürlüğü baskılarına ve antisemitizm suçlamalarının Filistin yanlısı görüşlere karşı kullanılmasına bir tepki niteliği taşıyor.
  • Phillips, sağlığı elverdiği sürece, Rümeysa Öztürk ve diğer belirtilen isimler serbest kalana kadar grevi sürdürmeyi hedefliyor.
  • Phillips daha önce çevresel konularda iki kez daha açlık grevi eylemi gerçekleştirmişti.

Boston Üniversitesi'nin şehir merkezindeki binasının dördüncü katında odası bulunan Phillips'in, camına astığı "Rümeysa’yı serbest bırakın" yazılı pankart, üniversite yönetimi tarafından defalarca kaldırıldı. Phillips, pankartı son kez yerine asarken, odasının içine de "pankartı indirirseniz açlık grevine başlarım" notunu bıraktı.

15 Nisan Salı günü odasına döndüğünde pankartın bir kez daha kaldırılmış olduğunu fark eden Phillips, daha önce belirttiği gibi açlık grevine başladı. İşini ve akademik sorumluluklarını yerine getirebilmek amacıyla sıvı ve elektrolit alımına devam eden Phillips, şekersiz kahve ve bitki çayları tüketebiliyor ancak katı gıda almıyor.

Boston Üniversitesi'nin ana kampüsündeki odasında AA muhabirine konuşan Phillips, açlık grevi kararını, odasının penceresine yerleştirdiği "Rümeysa’yı serbest bırakın" pankartının üniversite yetkililerince indirilmesi üzerine aldığını ifade etti. Phillips, üniversitenin Sanat ve Bilimler Fakültesi Dekanı ile yaptığı görüşmede, kampüs binalarının camlarından "siyasi pankartların kaldırılmasının" bir okul politikası olduğunun kendisine iletildiğini söyledi.

Anayasal Hak İhlalleri İddiası

Boston'da ve ülke genelinde birçok kişinin, Rümeysa Öztürk'ün adeta kaçırılırcasına gözaltına alınması karşısında dehşete düştüğünü belirten Phillips, "Bir okul gazetesinde yazı yazarak ifade özgürlüğünü kullanan birinin bu şekilde anayasaya aykırı biçimde kaçırılabileceği ve ortadan kaybolabileceği bir ülkede yaşayacağımı hiç düşünmemiştim." dedi. Phillips, Rümeysa'nın gözaltına alınmasıyla ABD Anayasası'nın ifade ve düşünce özgürlüğünü koruyan birinci maddesi ile adil ve hukuka uygun yargılanma hakkını güvence altına alan beşinci maddesinin birlikte ihlal edildiğini düşündüğünü ve bu sebeple odasının camına "Rümeysa’yı serbest bırakın" yazısını asmaya karar verdiğini belirtti.

"Bu noktadan sonra Rümeysa’nın fikir ve düşünce özgürlüğüne yapılan saldırı benim haklarıma da yapılmış oldu." şeklinde konuşan Phillips, açlık grevinin dar çerçevede kendi üniversitesindeki ifade kısıtlamalarını protesto ettiğini, ancak daha geniş bir perspektifte bu eylemin üniversiteler ve ülke çapındaki düşünce özgürlüğünü engelleme girişimlerine karşı bir duruş sergilediğini vurguladı.

İfade Özgürlüğü ve Antisemitizm Tartışması

Phillips, gerçek antisemitizmin ve Yahudi karşıtlığının var olduğunu kabul etmekle birlikte, bu kavramın asıl anlamından saptırılarak İsrail'i eleştiren ve Filistin'i destekleyen görüşleri bastırmak için bir silah olarak kullanıldığına dikkat çekti. ABD'nin Irak'a savaş açtığı dönemde bile bir kompozisyonda işgale karşı çıkabildiklerini hatırlatan Phillips, "İşte bu, fikir ve düşünce özgürlüğüdür. Dolayısıyla da İsrail’i ve özellikle de Filistin ile Gazzelilere karşı ayrım gözetmeyen savaş ve toplu katliam politikası izleyen Netanyahu’yu eleştirmek antisemitizm değil." değerlendirmesinde bulundu.

Yabancı Öğrencilere Yönelik Endişeler ve Kampüs Atmosferi

Herhangi bir somut gerekçe sunulmadan yabancı öğrencilerin vizelerinin iptal edilmesinin kendisini derinden üzdüğünü ifade eden Phillips, sayıları açıklanmasa da kendi üniversitesinde de pek çok öğrencinin vizelerinin iptal edildiğini vurguladı. Phillips, ülke genelindeki üniversiteleri saran korku ve endişe havasının da kaygı verici olduğunun altını çizdi.

Grev Kararlılığı ve Geçmiş Eylemler

Odasının kapısında Rümeysa Öztürk ve Columbia Üniversitesi öğrencisi Mahmud Halil'in portreleri asılı bulunan Phillips, "Rümeysa’yı serbest bırakın" pankartını, bir gün özgürce odasının camına asabilme umuduyla sakladığını belirtti. Phillips, sağlığı müsaade ettiği ölçüde, başta Rümeysa Öztürk olmak üzere, Mahmud Halil ve Mohsen Mahdawi isimli kişilerin serbest bırakılmasına kadar açlık grevini sürdürme niyetinde olduğunu kaydetti.

Phillips'in daha önce Boston civarındaki iki farklı çevre sorununu protesto etmek amacıyla biri 14 gün, diğeri 7 gün süren iki ayrı açlık grevi eylemi gerçekleştirdiği biliniyor.

Kaynak: KRTTV