
Haber Özeti:
- Rusya, düşman İHA'larını imha etmek için yüksek hızlı bir İHA geliştiriyor.
- İHA, düşman keşif ve kamikaze İHA'larını tespit edip etkisiz hale getirecek.
- Proje, insansız tehditlere karşı teknolojik bir yanıt niteliğinde.
Bir Rus firması, düşman insansız hava araçlarını (İHA) imha etmek üzere tasarlanmış yüksek hızlı bir İHA prototipi geliştiriyor.
Rus firma, düşman keşif ve uzun menzilli kamikaze İHA'larını tespit edip etkisiz hale getirebilen yüksek hızlı önleyici İHA prototipini geliştirmeye devam ediyor. Proje, her iki tarafın da insansız tehditlere karşı teknolojik üstünlük arayışıyla, hava kuvvetlerinin İHA savaşına giderek daha fazla odaklandığını gösteriyor.
Defence Blog'un haberine göre, İHA savaşı gelişirken, hem Rusya hem de Ukrayna, çeşitli sabit kanatlı keşif İHA'ları ve uzun menzilli kamikaze İHA'ları kullanıyor. Bu kapsamda, Rusya'nın Shahed serisi İHA'ları ve Ukrayna'nın AN-196 "Liutyi" platformu öne çıkıyor. Rusya tarafından geliştirilen yeni İHA ise kritik altyapıya veya askeri hedeflere ulaşmadan önce düşman İHA'larını hedef almayı amaçlıyor.
Raporlara göre, yeni İHA, hava tehditleriyle mücadele etmek için gelişmiş radar sistemleri, yerleşik hedefleme ve hızlı manevra kabiliyeti kullanarak yüksek hızlı müdahale yetenekleriyle tasarlandı. Pahalı hava savunma füzelerine dayanan geleneksel sistemlerin aksine, önleyici İHA'lar, kitlesel İHA saldırılarına karşı koymak için yeniden kullanılabilir, uygun maliyetli bir çözüm sunabilir. Bu sistemin, Rus Telegram kanallarına göre maliyetinin yaklaşık 3000 Dolar olduğu belirtiliyor.

Hem Rus hem de Ukrayna kuvvetleri, istihbarat toplama ve hassas saldırılar için giderek daha fazla İHA'ya güveniyor, bu da karşı önlemler geliştirme yarışını hızlandırıyor. Ukrayna, düşman İHA'larına fiziksel olarak çarpabilen veya uçuş sırasında onları devre dışı bırakmak için elektronik harp sistemleri kullanabilen İHA'lar da dahil olmak üzere yeni İHA karşıtı platformları kullanıma sundu. Rusya'nın bu yeni İHA'sı da sürü halinde uçan İHA saldırılarına karşı hava savunma yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan benzer bir stratejiyi takip ediyor. Prototiple ilgili detaylar henüz sınırlı olsa da, projenin modern savaştaki daha geniş bir eğilimi yansıttığı görülüyor.
Kaynak: DEFENCETURK