Dolar
37,8904
Euro
40,8364
© 2025 Demokrat Bakış - Son Dakika Haberleri Burada
Haber Yazılımı: Aladağ Bilişim

KEMANKEŞ 1 Yüksek Hızlı Dalış Testini Başarıyla Tamamladı

Baykar'ın geliştirdiği KEMANKEŞ 1, zorlu Azami Uçuş ve Dalış Testi'ni başarıyla geçti. Milli füze teknolojisinde yeni bir dönüm noktası.

Yayınlanma
Güncelleme
3 Dk Okuma Süresi

KEMANKEŞ 1 Füzesinin Başarıları:

  • Azami Uçuş Testi başarıyla tamamlandı.
  • Dalış Testi başarıyla tamamlandı.
  • Milli ve özgün tasarım.
  • Yapay Zeka Tabanlı Mini Seyir Füzesi.

Baykar tarafından geliştirilen KEMANKEŞ 1 Yapay Zeka Tabanlı Mini Seyir Füzesi'nin test süreci başarıyla devam ediyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre, KEMANKEŞ ailesinin ilk üyesi olan füzenin test takvimi planlandığı gibi ilerliyor.

Edirne'nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde gerçekleştirilen testlerde, iki adet KEMANKEŞ 1 taşıyan Bayraktar TB2 SİHA havalandı. SİHA, test kapsamında belirlenen noktaya kadar havada seyretti.

Ardından, KEMANKEŞ 1 füzeleri, Azami Uçuş ve Dalış Testi için Bayraktar TB2'den ayrıldı. Belirlenen hedeflere doğru 100 kilometreden fazla yol alan mini seyir füzeleri, testi başarıyla tamamlayarak paraşütle iniş yaptı.

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, yapay zeka destekli yeni nesil teknolojilerin modern savaş alanında dengeleri değiştirdiğini belirterek, "KEMANKEŞ 1 gibi oyun değiştirici etkiye sahip yüksek teknolojili bu ve benzeri platformlar yeni dönemin kuvvet çarpanları olacak" dedi.

Milli İHA'ların Vurucu Gücü

Stratejik hedeflere karşı kullanılmak üzere geliştirilen KEMANKEŞ 1, ilk kez TEKNOFEST 2023'te halka tanıtılmıştı. Füze, adını, attığı oklarla en zorlu koşullarda bile hedefi tam isabetle vuran tarihteki Türk okçularından alıyor.

KEMANKEŞ 1, Baykar'ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA, Bayraktar TB2 SİHA ve Bayraktar TB3 SİHA'ya entegre edilerek görev yapabilecek.

Yaklaşık 1 saat havada kalabilen mini akıllı seyir füzesi, jet motoru sayesinde hızla ilerleyerek düşman hattı gerisindeki kritik hedeflere karşı kullanılabilecek. 200 kilometreden fazla görev menziline sahip olan KEMANKEŞ 1, yapay zeka destekli optik güdüm sistemi sayesinde hedefini tanıyıp, zorlu hava koşullarında bile tam isabetle vurabilecek.

Muharebe Sahasında Dengeleri Değiştirecek

KEMANKEŞ 1, yapay zeka destekli otopilot sistemiyle otonom uçuş gerçekleştirerek stratejik hedefleri yüksek hassasiyetle etkisiz hale getirebilecek ve bu sayede muharebe sahasında dengeleri değiştirecek.

Gece ve gündüz şartlarında kullanılabilen KEMANKEŞ 1, anti-jamming teknolojisi sayesinde elektronik karıştırmalardan etkilenmeden görev yapabilecek. Tüm görüş hattı haberleşmesini bağlı olduğu platform üzerinden gerçekleştiren füze, elde ettiği veri ve görüntüleri yer kontrol istasyonuna ileterek kullanıcıya destek sağlayacak.

Baykar, başlangıcından bugüne tüm projelerini öz kaynaklarıyla yürütüyor ve 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren gelirlerinin yüzde 83'ünü ihracattan elde etti.

Kaynak: KRTTV