Dolar
37,9810
Euro
41,0097
© 2025 Demokrat Bakış - Son Dakika Haberleri Burada
Haber Yazılımı: Aladağ Bilişim

Pekin'den Güç Gösterisi: Tayvan Etrafında Kapsamlı Tatbikat Başlatıldı

Çin, egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'ın çevresini kuşatan kapsamlı askeri tatbikata başladığını duyurdu.

Yayınlanma
Güncelleme
4 Dk Okuma Süresi

Çin, egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'ın çevresini kuşatan kapsamlı askeri tatbikata başladığını duyurdu.

Önemli Noktalar:

  • Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO), Tayvan çevresinde kara, deniz, hava ve roket birliklerinin katıldığı geniş çaplı bir askeri tatbikat başlattı.
  • Tatbikat, muharebe hazırlığı devriyeleri, kontrol sağlama, hedef vurma ve önemli deniz yollarının abluka altına alınması gibi senaryoları içeriyor.
  • Pekin yönetimi, bu tatbikatın Tayvan'daki bağımsızlık yanlılarına yönelik ciddi bir ikaz ve egemenliğini koruma adına atılmış gerekli bir adım olduğunu savunuyor.
  • Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'in eylemlerini "akıl dışı bir provokasyon" olarak nitelendirerek kınadı ve bölgesel istikrarı baltaladığını belirtti.
  • Çin Sahil Güvenliği de eş zamanlı olarak Tayvan etrafında devriye gezerek "kanun uygulama" tatbikatı gerçekleştiriyor.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (ÇHKO) Tayvan'dan sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığı, Albay Şı Yi aracılığıyla yaptığı açıklamada, komutanlık bünyesindeki kara, deniz, hava ve roket güçlerinin katılımıyla bir tatbikat başlatıldığını duyurdu.

Tatbikatın Amacı ve Çin'in Gerekçesi

Albay Şı, Tayvan adasını çevreleyen bu askeri manevraların ana hedeflerinin; deniz ve hava muharebe hazırlık devriyeleri, bölgesel kontrolün tamamen sağlanması, belirlenen deniz ve kara hedeflerine yönelik saldırı simülasyonları ile stratejik noktaların ve deniz güzergahlarının abluka altına alınması olduğunu belirtti. Tatbikatın aynı zamanda farklı kuvvetlerin ortak harekat yeteneklerini sınamayı hedeflediğini de ekledi.

Tatbikatın, Tayvan'da bağımsızlık arayışında olan "ayrılıkçı" olarak nitelendirilen gruplara karşı "sert bir uyarı" niteliği taşıdığını ve "güçlü bir caydırıcılık" mesajı verdiğini ifade eden Sözcü Şı, bu adımın Çin'in egemenliğini ve ulusal bütünlüğünü muhafaza etmek adına "meşru ve zorunlu bir faaliyet" olduğunu ileri sürdü.

Tayvan'dan Sert Kınama ve Yanıt

Tayvan Savunma Bakanlığı ise sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı bir açıklama ile Çin'in başlattığı tatbikatı "akıl dışı bir provokasyon" olarak değerlendirerek şiddetle kınadığını duyurdu.

Bakanlık açıklamasında, Çin ordusunun bu faaliyetlerinin bölgesel barış ve istikrara zarar verdiği savunuldu ve "Özgürlük ve demokrasinin ön safında, toprak bütünlüğümüzü korumak üzere kararlı duruyoruz." mesajı verildi. Ayrıca, Çin'e ait Şandong uçak gemisinin Tayvan'a doğru yaklaştığı ve sabah saatlerinden itibaren Ada etrafında 19 Çin savaş gemisinin tespit edildiği bilgisi de paylaşıldı.

Çin Sahil Güvenliği de Devrede

Askeri tatbikatla eş zamanlı olarak, Çin Sahil Güvenliği birimlerinin de Tayvan çevresinde bir "kanun koruma devriyesi" faaliyeti yürüttüğü açıklandı.

Çin Sahil Güvenlik Sözcüsü Cu Anqing, devriye sırasında sahil güvenlik botlarının bölgede izinsiz faaliyet gösterdiği iddia edilen gemilere yönelik teftiş, müdahale, el koyma ve tutuklama senaryoları üzerinde eğitim yaptığını belirtti. Tayvan"Çin'in bir parçası" olarak niteleyen Sözcü Cu, bu faaliyetlerin "tek Çin" prensibi çerçevesinde Ada üzerindeki meşru otorite kullanımını ve kontrolü pekiştirmeyi hedeflediğini ifade etti.

Geçmişteki Benzer Tatbikatlar ve Tarihsel Arka Plan

Çin ordusunun Tayvan çevresindeki bu tür kapsamlı askeri manevraları yeni değil. Geçmişte, 2022 yılında dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Ada'yı ziyareti, 2023'te o zamanki Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in ABD ziyaretleri ve 2024 yılı Mayıs ayında yeni lider Lai Ching-te'nin göreve başlaması ile Ekim ayındaki ilk "Ulusal Gün" konuşması gibi olayların ardından da benzer tatbikatlar gerçekleştirilmişti. Bu tatbikatlar genellikle "Müşterek Kılıç" olarak adlandırılıyor.

Çin ile Tayvan arasındaki mevcut gerilimin kökleri, İkinci Dünya Savaşı sonrası Çin İç Savaşı'na dayanmaktadır. Mao Zedong liderliğindeki Komünist Parti'nin (ÇKP) zaferi ve 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla sonuçlanan savaşın ardından, Çan Kay-şek yönetimindeki Milliyetçi Parti (Koumintag) güçleri Tayvan adasına çekildi. Burada "Çin Cumhuriyeti" adıyla fiili bir yönetim kuran Koumintag, 1912'de kurulan devletin devamı olduğunu iddia etti. Çin Halk Cumhuriyeti ise Tayvan'ı kendi toprağı olarak görmekte ve "tek Çin" politikası izlemektedir. 1949'dan beri fiilen bağımsız hareket eden Tayvan ile Çin ana karası arasındaki bu anlaşmazlık sürmektedir. Son dönemde Pekin yönetimi, Tayvan üzerindeki askeri baskısını artırmış olup, Ada'nın ana kara ile birleşmesi için güç kullanma seçeneğini dışlamadığını belirtmektedir.

Kaynak: KRTTV