
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede, ülkenin ekonomik dengesizliklerinin çözülebileceğini ve 2025 yılında doların 43 TL seviyesine ulaşabileceğini öngördü.
S&P tarafından yayımlanan raporda, Türkiye'nin sıkı para ve maliye politikalarını sürdürmesi halinde ekonomik istikrarın sağlanabileceği belirtilirken, cari açığın ise GSYH'nin yüzde 2'sinin altına inebileceği tahmin edildi.
ENFLASYON DÜŞÜŞÜ KADEMELI OLACAK
Rapora göre, Türkiye'de enflasyonun 2024 yılında yüzde 55,8 seviyesinde kalması, 2025 yılında ise kademeli olarak yüzde 27,3'e düşmesi bekleniyor. S&P, Türkiye'nin gelecek iki yıl içerisinde ekonomik faaliyetlerinde yavaşlama olacağını ve reel GSYH büyümesinin yüzde 5'ten yüzde 3'e düşeceğini öngördü.
Raporda, "Para, maliye ve gelir politikaları arasındaki daha iyi koordinasyonla birlikte uzun süreli bir parasal sıkılaştırma döneminin ekonominin kademeli olarak yeniden dengelenmesine yardımcı olması bekleniyor" ifadelerine yer verildi.
DOLARIN YÜKSELİŞİ SÜRECEK
S&P, Türkiye'deki ekonomik gelişmeler çerçevesinde Türk Lirası'nın (TL) değer kaybının devam edeceğini ve dolar/TL kurunun 2025 yılı sonuna kadar 43 TL seviyesine yükseleceğini tahmin etti. Hâlihazırda dolar kuru 9 Nisan 2025 itibarıyla 38,02 TL seviyesinde bulunuyor.
Kurum, "Baz senaryomuz, Türk Lirası'nın 2025 yılı sonuna kadar daha da değer kaybederek 1 doların 43 TL olacağını varsaymaktadır. Bu, Türk borçluların harcanabilir gelirini aşındıracak ve bankaların değer düşüklüğü giderlerini yükseltecektir" değerlendirmesinde bulundu.
CARİ AÇIK AZALACAK
Raporda ayrıca, Türkiye'nin cari açığının 2023 yılındaki GSYH'nin yüzde 4,1'i seviyesinden 2024-2025 yıllarında yüzde 2'nin altına düşeceği tahmin edildi. Bu gelişme, Türkiye'nin döviz dengesine ve rezervlerine olumlu yansıyacak.
S&P'nin analizine göre, nominal kredi büyümesinin 2024 yılında yaklaşık yüzde 40'a gerilemesi, enflasyonun düşürülmesindeki başarının Türkiye'nin cari açığını azaltmasına ve Merkez Bankası'ndaki kullanılabilir döviz rezervlerini kademeli olarak yeniden oluşturmasına yardımcı olacağı belirtildi.
Ekonomi uzmanları, S&P'nin raporundaki tahminlerin Türkiye'nin izlediği sıkı para politikasının devam etmesi halinde gerçekleşebileceğini, ancak küresel ekonomideki dalgalanmalar ve jeopolitik risklerin bu tahminleri etkileyebileceğini vurguluyor.
Kaynak: Milli Gazete